


Olej palmowy
Wiele osób zaczyna doceniać właściwości oleju palmowego, a wśród nich jest równie wielu lekarzy. Olej ten poza właściwościami leczniczymi ceniony jest bowiem ze względu na wysokie stężenie składników odżywczych.

Hanoju olej z czerwonej palmy BIO 1000ml
Olej palmowy – właściwości
Czerwony olej palmowy to olej pozyskiwany z owoców drzewa palmowego. Stosowany był już od dawna w starożytnym Egipcie, a także przez plemiona w Azji i Afryce jako lek na różne schorzenia.
Tym, co odróżnia ten olej od zwykłego oleju palmowego jest fakt, że zachowuje on swój oryginalny czerwony kolor. Poza tym ma również wyższe stężenie różnych składników odżywczych, zwłaszcza karotenów, w porównaniu do zwykłego oleju palmowego. Co ważne, olej ten nie jest poddawany obróbce chemicznej.
Olej palmowy jest bogaty w różne przeciwutleniacze, takie jak witaminy A i E, oraz inne ważne składniki odżywcze. Zawiera również tłuszcze nasycone, wielonienasycone i jednonienasycone, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu ludzkiego. Zwiększa metabolizm i pomaga spalić tłuszcz. Z tego powodu jest idealnym uzupełnieniem diety odchudzającej, odpowiednim dla osób, które pragną osiągnąć zdrowszą wagę.
Olej palmowy – zastosowanie
Jakie jest zastosowanie oleju palmowego? Ma on właściwości nawilżające i lecznicze, co czyni go dobrym kosmetykiem dla skóry. Stąd tak wiele kosmetyków dziś w składzie zawiera olej palmowy jako jeden z podstawowych składników.
Jeśli będziesz regularnie przyjmować niewielką nawet dawkę oleju palmowego, możesz znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Właściwości lecznicze i odżywcze oleju wzmocnią układ odpornościowy, pozwolą utrzymać zdrowie w dobrym stanie, odżywią skórę, a nawet pomogą w utracie wagi. Zamiast przyjmowania różnych suplementów w postaci tabletek, proszków, stosowania drastycznych diet, można spróbować wspomagać walkę z nadwagą właśnie poprzez stosowanie oleju palmowego.