

Nowość
Olej palmowy Hanoju
Olej palmowy, którego produkcja rocznie sięga 62 milionów ton, wytwarza się z olejowca gwinejskiego – rośliny, która pochodzi z Afryki, ale współcześnie uprawia się ją też w Indonezji i Malezji. Jest bogatym źródłem karotenoidów, a więc czynników odpowiadających za kolor produktu, stąd jego naturalna pomarańczowo-czerwona barwa. Czynniki te zmniejszają też ryzyko rozwoju nowotworów, są odpowiedzialne za pracę wzroku i obniżają poziom cholesterolu, a tym samym zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. Ponadto – im więcej karotenoidów w organizmie, tym mniejsze ryzyko złamań szyjki kości udowej u szczupłych mężczyzn w starszym wieku. Jeśli porównać olej z marchwią, ma dziesięć razy więcej alfa- i beta-karotenu. Może warto więc włączyć do diety olej Hanoju z czerwonej palmy.
[long_desc]
Olej palmowy – całkowicie nierafinowany
Nasz nierafinowany olej palmowy zawiera też witaminę K, która wspomaga krzepnięcie krwi, chroni przed złamaniami, a także witaminę E, odpowiedzialną za ochronę czerwonych krwinek, przekaz sygnałów nerwowych i przeciwdziałanie zakrzepom. Ponadto wykorzystuje się do produkcji mydła, kosmetyków, świec czy też margaryny. Dlaczego do margaryny? Ponieważ pozwala produktom spożywczym na bardzo długo zachować świeżość, więc stosuje się go również do wielu innych produktów przeznaczonych do spożycia, takich jak czekolada, kremy czy fast foody. Można więc zetknąć się z nim bardzo często, a jego popularność zawiera się w ekonomiczności i wynika ze sprytnego sposobu kalkulowania – lepiej użyć oleju, który zagwarantuje świeżość produktów na długo, niż takiego, który zapewni ją na bardzo krótki okres. A to opłaca się producentom, ale niekoniecznie konsumentom, ponieważ zazwyczaj do produkcji używa się oleju rafinowanego, który szkodzi organizmowi, gdyż zawiera tłuszcze trans wytwarzane podczas utwardzania oleju, co ma na celu jedynie przedłużenie terminu ważności. Natomiast olej Hanoju z czerwonej palmy jest całkowicie nierafinowany, można więc być pewnym, że nie zawiera szkodliwych substancji, których obecność może doprowadzić do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, podwyższenia złego cholesterolu i otyłości. Jeśli użyjemy go w kuchni, zauważymy, że ciasto nieco powiększyło objętość, a jednocześnie jest niebywale gładkie. Nasz olej może przydać się podczas przyrządzania dań, ale również można uznać go za doskonały suplement diety. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.