Nowość
Żurawina Hanoju
Od początku września do początku listopada amerykańscy farmerzy prowadzą zbiór żurawiny, czerwono-purpurowych owoców o cierpko-słodkim smaku, wyrosłych na niewysokich krzewinkach. Ich dobroczynne właściwości znane są od dawna, przede wszystkim w związku z pozytywnym wpływem na nerki, z tendencjami do leczenia chorób układu moczowego i z ochroną przed kamieniami nerkowymi. To bogate źródło błonnika, witaminy C, witamin B1 i B2. Ten naturalny antybiotyk może zdziałać wiele dobrego dla organizmu, może warto więc już teraz sięgnąć po naturalny suplement diety w postaci suszonej, w postaci koncentratu czy kapsułek z żurawiny Hanoju.
[long_desc]
Żurawina – nieoceniona w walce z chorobami układu moczowego
Żurawina Hanoju zawiera niacynę i kwas foliowy – niezbędny od narodzin aż do starości, i szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Jego niedobór może stać się przyczyną niedokrwistości, zaburzeń degeneracyjnych, chorób układu krążenia. Posiada też wiele cennych minerałów: jak potas, który obniża ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia obrzęków; żelazo, które wspomaga system odpornościowy w zwalczaniu bakterii i wirusów, a także układ nerwowy; wapń odpowiadający za zdrowe kości i mocne zęby, fosfor, który również odpowiada za zdrowe i mocne kości oraz za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego; oraz sód wymagany do prawidłowej pracy serca i regulowania ciśnienia krwi. Błonnik z kolei korzystnie wpływa na układ trawienny, dlatego bardzo ważny jest dla osób mającymi problemy z wypróżnianiem. Jest też w stanie zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym, jak choćby cukrzycy typu 2, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i ryzyko wystąpienia nowotworu układu pokarmowego oraz nowotworu piersi. Poza tym żurawina zawiera kwasy organiczne, w tym cytrynowy i jabłkowy. Dobroczynnych właściwości ma w nadmiarze, warto więc pomyśleć o niej, by zasilić swój organizm. Tę cytrynę dla ubogich, jak o niej niegdyś mówiono, można dodawać do wielu potraw, nie tylko tradycyjnie – do indyka czy do dziczyzny, ale też zastosować w postaci suszonej, koncentratu czy kapsułek i tym sposobem przemycać do organizmu wiele cennych witamin czy minerałów, których niedobór może wywołać przykre konsekwencje, dlatego lepiej dmuchać na zimne. Tym bardziej, że nasze owoce żurawiny pochodzą z ekologicznych upraw. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.