
ACEROLA 25% - sproszkowany ekstrakt z owoców aceroli - 100g
Opis
ACEROLA 25% - sproszkowany ekstrakt z owoców aceroli - 100g
Składniki: 25% ekstrakt z owoców aceroli, maltodekstryna z tapioki (nośnik), kwas askorbinowy, wodorotlenek wapnia, anatto (pomarańczowoczerwony barwnik, otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego arnoty właściwej)
Acerola – ekstrakt z owoców 25% (Malpighia gabra) Opakowanie zawiera: 100 g |
|||
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
Ilość |
%RWS* |
|
Wartość energetyczna 1641 kJ/392 kcal |
|||
Białko |
0,5 g |
- |
|
Węglowodany: |
94,3 g |
- |
|
Cukier |
1,9 g |
- |
|
Błonnik |
11,6 g |
- |
|
Tłuszcz |
1,4 g |
- |
|
Pozostałe |
|||
Sód |
31,6 mg |
- |
|
Witamina C |
27 780 mg |
34 725% |
* referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Krzew aceroli osiąga wysokość 5 metrów. Jasnoczerwone owoce są wielkości wiśni, a dojrzałe mają przyjemny lekko cierpki smak. Acerola jest uprawiana na terenach północno-wschodniej Brazylii, Jamajki i Ameryki centralnej. Acerola zawiera bardzo dużą porcję witaminy C.
Witamina C jest silnym antyutleniaczem, bierze udział w syntezie kolagenu, hormonów, we wchłanianiu żelaza i procesach detoksykacyjnych. Uszczelnia naczynia krwionośne. Wpływa korzystnie na odporność organizmu, działa antyoksydacyjnie - usuwa wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i procesami starzenia. Witamina C ważna jest dla budowy i utrzymania zdrowych kości i chrząstek.
Wspomaga organizm w okresie nasilonego działania czynników wywołujących przeziębienia.
Zalecana porcja dzienna: 2-3 łyżeczki dziennie
Sposób użycia: acerolę, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem lub koktajlem warzywno-owocowym
Certyfikaty: Bez GMO, Food grade, Certyfikat koszerności
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej
Dystrybutor: Kenay Sp. J. ul. Częstochowska 25, 62-800 Kalisz,
Kraj pochodzenia: Brazylia
Uwaga! Udoskonalona formuła Aceroli
Aby ograniczyć różnice w kolorze oraz wydłużyć okres trwałości produktu, producent opracował ulepszoną wersję Aceroli.
W tym celu dodał niewielkie ilości wodorotlenku wapnia i annato (pomarańczowoczerwony barwnik, otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego arnoty właściwej). Podstawowe składniki nie uległy zmianie tj. sok z aceroli, maltodekstryna z tapioki i kwas askorbinowy.
Aktualnie produkt ma ciemniejszy kolor tj. pomarańczowy vs różowy (poprzednio) i inny smak. Dzięki tej modyfikacji udało się maksymalnie ograniczyć poziom metali ciężkich. Pozostałe właściwości produktu pozostają bez zmian.