Witamina C w kapsułkach Complex + Biowen
Choć może się wydawać, że o grejpfrutach powiedziano już wszystko, postaramy się Was zaskoczyć! Mimo swoich imponujących gabarytów, grejpfrut jest nie starszym, a młodszym bratem pomarańczy, który powstał ze skrzyżowania dwóch odmian: pomarańczy olbrzymiej i pomelo. Owoc ten określany jest jednym z siedmiu cudów Barbadosu – słonecznej wyspy, na której zadomowił się w XVIII wieku. Dziś ekstrakt z grejpfruta uznawany jest za prawdziwą bombę witaminową i naturalne remedium na wiele dolegliwości. Drzemiącą w nim moc docenili także specjaliści z laboratorium Biowen, tworząc witaminę C Complex w kapsułkach.
Suplement łączy w sobie moc kwasu askorbinowego i trzech składników zawierających potężne porcje naturalnej witaminy C: dzikiej róży z ekologicznych upraw oraz ekstraktów z grejpfruta i perełkowca japońskiego. W składzie produktu próżno szukać sztucznych barwników, aromatów, konserwantów czy przeciwzbrylaczy – kapsułki są naturalne i przyjazne osobom stosującym dietę roślinną.
Możemy z dumą napisać, że zawarte w produkcie ekstrakty są standaryzowane – z grejpfruta na 95% bioflawonoidów i 80% hesperydyny, a z perełkowca japońskiego na 95% rutyny. Tylko co to właściwie znaczy? Już tłumaczymy! Preparat standaryzowany zawiera ściśle określoną i zgodną z normami ilość związków czynnych, dzięki czemu zyskujecie pewność, że witamina C w kapsułkach od Biowen zawiera czysty i maksymalnie wartościowy surowiec roślinny. Wystarczy jedna kapsułka, by dostarczyć swojemu organizmowi 1063% wartości dziennego spożycia witaminy C!
Właściwości witaminy C Complex Biowen
Choć od lat znana jest z właściwości wspierających układ odpornościowy, minimalizowanie ryzyka wystąpienia infekcji to zaledwie namiastka tego, co może nam zaoferować witamina C! Kapsułki Complex+ docenią również osoby borykające się z niedoborami żelaza i nieprzyjemnym uczuciem zmęczenia, a także wszyscy, którzy chcieliby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie swojego układu nerwowego. Działanie kwasu askorbinowego wzmacniają naturalne ekstrakty z grejpfruta i perełkowca japońskiego oraz dodatek dzikiej róży z ekologicznych upraw. Istny bio booster!
Witamina C
O tym, że kwas askorbinowy pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, na pewno już wiecie. Rozbudujmy zatem listę właściwości drzemiących w witaminie C o kilka mniej znanych faktów!
- Kwas askorbinowy zawarty w suplemencie witamina C – kapsułki to silny przeciwutleniacz. Zwalcza wolne rodniki i chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym, który jest przyczyną rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych i neurodegeneracyjnych. Wprowadzenie do swojej diety antyoksydantów pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju wspomnianych chorób i ma istotny wpływ na spowolnienie procesów starzenia się organizmu. Między innymi z tego powodu witamina C uchodzi za witaminę młodości i cieszy się niezwykłą popularnością również w branży kosmetycznej!
- Witamina C wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, korzystnie wpływając na metabolizm energetyczny organizmu i jego funkcje psychologiczne. To naturalny sprzymierzeniec osób, które zmagają się z uporczywym uczuciem zmęczenia lub znużenia.
- Kwas askorbinowy zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego, które pochodzi z produktów roślinnych i jest niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Pierwiastek ten pełni również istotną rolę w dostarczaniu tlenu do narządów i mięśni.
- Witamina C bierze udział w syntezie głównego białka tkanki łącznej – kolagenu. To właśnie jemu zawdzięczamy elastyczność naszych ścięgien, dziąseł, naczyń krwionośnych czy skóry.
Ekstrakt z grejpfruta
Grejpfrut to prawdziwa gwiazda wśród cytrusów! Zawiera ogrom cennych substancji, takich jak kwasy fenolowe, flawonoidy oraz silne polifenole, może także poszczycić się niską kalorycznością i sporą zawartością witaminy C. Ale to nie koniec tkwiących w nim zalet!
- Grejpfrut zadba również o zdrowie i odporność naszych jelit, a to właśnie w nich znajduje się aż 80% komórek odpornościowych organizmu.
- Wspiera równowagę mikrobiologiczną organizmu.
- Wykazuje właściwości antyseptyczne, hamując rozwój szerokiej gamy potencjalnie szkodliwych bakterii.
Czym grozi nadmiar, a czym niedobór witaminy C?
Najpopularniejszym skutkiem niedoboru witaminy C jest rzadko występujący dziś szkorbut. Objawy tej choroby dotykają wielu tkanek i wynikają z upośledzenia syntezy kolagenu. Wśród często spotykanych przypadłości wyróżnia się także osłabienie, szybkie męczenie się, obniżenie odporności czy powstawanie zmian w kościach i chrząstkach.
Witamina C charakteryzuje się bardzo niską toksycznością, a z jej nadmiernym spożyciem organizm przeważnie radzi sobie poprzez usunięcie nadmiaru substancji wraz z moczem. W niektórych przypadkach spożycie zbyt dużej porcji suplementu może wywołać zaburzenia układu pokarmowego, takie jak nudności czy biegunka, oraz wysypkę skórną przypominającą pokrzywkę. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby chorujące na kamicę nerkową.
Składniki
Kwas l-askorbinowy, askorbinian sodu, BIO dzika róża, ekstrakt z grejpfruta standaryzowany na 95% bioflawonoidów oraz 80% hesperydyny, ekstrakt z perełkowca japońskiego standaryzowany na 95% rutyny, otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza
Jak stosować witaminę C Complex + od Biowen?
Aby suplement pozytywnie wpłynął na kondycję organizmu i odwdzięczył się pełnią tkwiących w nim właściwości, należy spożywać jedną kapsułkę dziennie podczas posiłku, obficie popijając ją wodą. Prosimy nie przekraczać zalecanej porcji witaminy C Complex i pamiętać, że suplementy są wartościowym uzupełnieniem codziennego menu, lecz nie mogą zastąpić zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia.
W szklanym słoiczku z metalową zakrętką znajduje się 100 wegańskich kapsułek, które wystarczą na ponad trzy miesiące codziennej suplementacji. Produkt należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu o temperaturze pokojowej.
Naszą misją jest pokazanie, że zdrowe produkty z czystym składem są świetnym uzupełnieniem każdej diety, mogą wspierać na wiele sposobów i naprawdę działają!