DuoLife Clinical Formula ProOptical
Opis
ProOptical® jest kompleksowym suplementem diety w formie dwufazowych kapsułek o przedłużonym uwalnianiu. Dwufazowa postać stanowi wyjątkowe połączenie dwóch kapsułek – zewnętrznej płynnej oraz wewnętrznej w postaci stałej. Preparat zawiera w swoim składzie szereg cennych składników aktywnych, m.in. mikronizowane kryształki luteiny i zeaksantyny wyekstrahowane z aksamitki wzniesionej zawieszone w oleju szafranowym, ekstrakt z aplanspor zielonych mikroalg Haematococcus pluvialis standaryzowany na zawartość astaksantyny, mieszankę karotenoidów wyekstrahowanych z owoców pomidorów w tym mikrokapsułkowany likopen, ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego oraz ekstrakt z borówki czernicy.
W skład suplementu diety ProOptical® wchodzą: organiczny olej z nasion pachnotki zwyczajnej standaryzowany na zawartość kwasu α-linolenowego powyżej 60%, ekstrakt z soku z owoców aceroli, mikronizowane kryształki luteiny i zeaksantyny wyekstrahowane z aksamitki wzniesionej zawieszone w oleju szafranowym pozyskanym z owoców krokosza barwieńskiego, ekstrakt z aplanspor zielonych mikroalg Haematococcus pluvialis standaryzowany na zawartość astaksantyny, mieszanka karotenoidów wyekstrahowanych z owoców pomidorów w tym mikrokapsułkowany naturalny likopen, sole cynku organicznego (cytrynian cynku), ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego, ekstrakt z pestek winogron, ekstrakt z borówki czernicy, ekstrakt owoców czarnego bzu, ekstrakt z liści czarnej porzeczki, ekstrakt z owoców aronii, skoncentrowana mieszanina karotenoidów wyekstrahowanych z kwiatów aksamitki wysokiej zawieszona w oleju sojowym pozyskanym z ziaren soi zwyczajnej, w tym zeaksantyna oraz ekstrakt z pręcików szafranu.
a Antocyjanozydy o działaniu przeciwutleniającym zawarte w borówce pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji siatkówki. (ID 1295)
Antocyjanozydy borówki mogą pomóc w utrzymaniu optymalnej kondycji naczyń włosowatych i elastyczności żył przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. (ID 1297)
b Owoce borówki czarnej wspomagają utrzymanie zdrowych oczu poprzez działanie przeciwutleniające i wspomagające funkcje naczyń krwionośnych. Wspomagają ochronę oczu. (ID 2050)
c Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A.
Cynk pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Pestki winogron wspomagają krążenie żylne. Wspomagają ochronę przed wolnymi rodnikami. (ID 2139)
Ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego wykazuje właściwości adaptogenne. (ID 4142)
Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry oraz zębów.
Co wyróżnia ProOptical®?
Dwufazowa kapsułka
Przedłużone uwalnianie
Stosunek luteiny do zeaksantyny
14 standaryzowanych substancji aktywnych
Poznaj składniki ProOptical®
Organiczny olej z nasion pachnotki zwyczajnej standaryzowany na zawartość kwasu α-linolenowego powyżej 60% - pachnotka zwyczajna jest rośliną oleistą, bogatą w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie w bardzo ważny, rzadko spotykany w roślinach, kwas z szeregu omega-3: alfa-linolenowy (α-linolenowy, ALA). Kwas ALA daje początek w organizmie całej rodzinie kwasów omega-3. Spośród pochodnych ALA najważniejsze to: kwas dokozaheksaenowy(DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Kwas DHA występuje powszechnie w błonach komórkowych/ plazmatycznych całego organizmu. Stanowi on główny element budulcowy błon komórkowych neuronów kory mózgowej w ośrodkowym układzie nerwowym (do 50% całej frakcji błonowych fosfolipidów) oraz błon komórkowych czopków i pręcików siatkówki oka, odpowiedzialnych za widzenie nocne i barwne. Jest szczególnie cenny dla osób starszych. Olej z pachnotki zwyczajnej stanowi także tło biologiczne, wspomagając przyswajalność składników aktywnych zawartych w zewnętrznej kapsułce preparatu ProOptical® (luteiny, zeaksantyny i astaksantyny).
Ekstrakt z soku z owoców aceroli standaryzowany na zawartość witaminy C – owoce aceroli zawierają bardzo wysoką porcję witaminy C; w 100 g świeżej masy owoców znajduje się 1000-4500mg tej witaminy. Ponadto owoce aceroli zawierają wiele innych cennych związków, takich jak np. antocyjany i karotenoidy, w tym beta-karoten (prowitamina A) oraz składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, żelazo). Dodatkowo w owocach tych znajdziemy także witaminy z grupy B.
Witamina C:
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym;
- pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry oraz zębów;
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych;
- pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
Mikronizowane kryształki luteiny i zeaksantyny wyekstrahowane z aksamitki wzniesionej zawieszone w oleju szafranowym pozyskanym z owoców krokosza barwieńskiego – luteina i zeaksantyna to naturalne karotenoidy (oba związki są izomerami strukturalnymi), występujące w plamce żółtej siatkówki oka u ludzi. Stężenie luteiny i zeaksantyny w plamce zmniejsza się wraz z wiekiem. Efektem jest większa podatność fotoreceptorów plamki żółtej (czopków i pręcików) na niekorzystne działanie światła niebieskiego z zakresu UV. Zarówno luteina jak i zeaksantyna muszą być dostarczane do organizmu wraz z dietą roślinną; człowiek nie potrafi syntetyzować tych związków. Niestety, ich spożycie w krajach europejskich jest kilkakrotnie niższe od szacunkowo ustalonego spożycia na poziomie co najmniej 6 mg dziennie 1. Kwiaty aksamitki wzniesionej są cennym źródłem obu karotenoidów. Luteina i zeaksantyna w formie zawieszonej (połączenia diestrowe z kwasami tłuszczowymi) w oleju z krokosza barwierskiego są stabilne i bliskie swemu naturalnemu środowisku. Zastosowana forma krystaliczna luteiny i zeaksantyny oraz środowisko tłuszczowe (obecność kwasów tłuszczowych, zawartych w oleju) sprzyja ich biodostępności. Luteina i zeaksantyna ulegają w organizmie podobnym przemianom jak lipidy. Pobrane z dietą po strawieniu w żołądku oraz dwunastnicy tworzą wraz z monoglicerydami i wolnymi kwasami tłuszczowymi, w obecności soli kwasów żółciowych, kompleksy umożliwiające utrzymanie ich w wodzie w postaci roztworu micelarnego. Z jelita związki te (w postaci chylomikronów) są wydzielane do naczyń chłonnych i transportowane za pośrednictwem krwi do wątroby. Następnie krew transportuje je w postaci lipoprotein z wątroby do tkanek; oba związki gromadzą się głównie w soczewce oka i centralnej części siatkówki – plamce żółtej. Stosunek ilościowy luteiny do zeaksantyny w całym preparacie wynosi 5:1; jest to optymalna proporcja, uwzględniona w badaniach klinicznych i rekomendowana na świecie 2–4.
Ekstrakt z aplanspor zielonych mikroalg Haematococcus pluvialis standaryzowany na zawartość astaksantyny – astaksantyna zwana królową karotenoidów, jest naturalnie występującym w przyrodzie związkiem należącym do grupy ksantofili. Karotenoidy to barwniki syntetyzowane przez rośliny, grzyby, bakterie i algi. Barwniki te biorą udział w wielu procesach biochemicznych roślin i są odpowiedzialne za barwę wielu owoców i kwiatów oraz wykazują silne właściwości antyutleniające. Organizm ludzki nie potrafi syntetyzować karotenoidów, dlatego muszą one być dostarczane wraz z pokarmem. Biosynteza astaksantyny jest możliwa przez niektóre gatunki alg, drożdże, bakterie Gram-ujemne i rośliny. Głównym źródłem astaksantyny w diecie ludzi są ryby i owoce morza. Jednak najbogatszym jej źródłem są algi Haematoccocus pluvalis. W organizmie, astaksantyna w obecności kwasów żółciowych wiąże się z tłuszczami tworząc micele i w takiej formie jest transportowana do tkanek organizmu.
Mieszanka karotenoidów wyekstrahowanych z owoców pomidorów, w tym mikrokapsułkowany naturalny likopen – likopen jest naturalnym karotenoidem występującym w dużych ilościach w owocach pomidora. Świeże pomidory mogą zawierać nawet 20 mg likopenu w 100 gramach. Jego źródłem są także inne warzywa i owoce (zwłaszcza te o czerwonej barwie), takie jak arbuz, czerwony grejpfrut, owoce dzikiej róży, czerwona papryka, gujawa czy papaja.
Sole cynku organicznego (cytrynian cynku) – cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia; przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A; pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym; pomaga w prawidłowej syntezie białka; przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych.
Ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego standaryzowany na zawartość 5% schizandryny – cytryniec chiński naturalnie występuje w górskich lasach i dolinach rzek - głównie w Rosji, Korei, Japonii i Chinach. W języku chińskim nazwa tej rośliny oznacza „owoc pięciu smaków”, ponieważ w skórce i miąższu wyczuwalny jest smak słodki i kwaśny. W nasionach natomiast odczuwalny jest smak cierpki, gorzki i słony. W Azji cytryniec uprawiany jest nie tylko dla celów ozdobnych, ale przede wszystkim przez wzgląd na swoje bogate w wiele cennych substancji odżywczych owoce. Do najważniejszej grupy związków obecnych w owocach cytryńca chińskiego należą polifenole – lignany (schizandrole i schizandryny). Dodatkowo owoce bogate są także w kwasy organiczne (m.in. cytrynowy i jabłkowy), witaminy (m.in. witamina C i E) i składniki mineralne (m.in. cynk, mangan, miedź, żelazo). Cytryniec zawiera również garbniki, cukry oraz olejek eteryczny, w którym występuje głównie cytral o zapachu przypominającym cytrynę.
Ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego wykazuje właściwości adaptogenne. (ID 4142)
Ekstrakt z pestek winogron standaryzowany na zawartość 95% proantocyjanidyn (w tym 92% polifenole) – pestki winogron zawierają oprócz cukrów, białka i lipidów również 5-8% polifenoli. Wśród polifenoli występujących w pestkach wyróżnić można katechiny, proantocyjanidyny, resweratrol i kwasy fenolowe.
Pestki winogron wspomagają krążenie żylne. Wspomagają ochronę przed wolnymi rodnikami. (ID 2139)
Ekstrakt z borówki czernicy standaryzowany na zawartość 25% antocyjanin – antocyjany należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów; owoc borówki czernicy jest jednym z najcenniejszych surowców antocyjanowych. Ponadto owoce borówki czernicy zawierają także garbniki – galotaniny i elagitaniny; flawonoidy – kwercetyna, katechiny; kwasy fenolowe – kwas galusowy oraz kwasy hydroksycynamonowe – kwas chlorogenowy. Owoc ten jest także źródłem witaminy C a także cennego resweratrolu.
Antocyjanozydy o działaniu przeciwutleniającym zawarte w borówce pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji siatkówki. (ID 1295)
Antocyjanozydy borówki mogą pomóc w utrzymaniu optymalnej kondycji naczyń włosowatych i elastyczności żył przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. (ID 1297)
Ekstrakt owoców czarnego bzu standaryzowany na zawartość 30% polifenoli – w owocach czarnego bzu głównymi składnikami bioaktywnymi są antocyjany (znaczna zawartość; 0,2-1%), flawonole, kwasy organiczne, witamina C, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), minerały (potas, wapń, fosfor) oraz węglowodany (głównie cukry proste: glukoza i fruktoza).
Ekstrakt z liści czarnej porzeczki standaryzowany na zawartość 1% rutyny – liście porzeczki czarnej są cennym źródłem związków bioaktywnych (polifenoli) o właściwościach przeciwutleniających. Do głównych związków fenolowych wykrywanych w liściach należą: kwercetyna, mirycetyna i rutyna.
Ekstrakt z owoców aronii standaryzowany na zawartość 40% polifenoli (katechiny) – w owocach aronii zawarte są m.in.: antocyjany, flawonole, fenolokwasy i garbniki, ale także witaminy (C, B2, B6, E, P, PP) oraz składniki mineralne (molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt). Uważa się, że najważniejszymi składnikami aktywnymi owoców aronii, odpowiedzialnymi za większość ich cennych właściwości, są polifenole.
Skoncentrowana mieszanina karotenoidów wyekstrahowanych z kwiatów aksamitki wysokiej zawieszona w oleju sojowym pozyskanym z ziaren soi zwyczajnej, w tym zeaksantyna – aksamitka wysoka jest cennym naturalnym źródłem karotenoidów takich jak luteina i zeaksantyna. Luteina i zeaksantyna w formie zawieszonej (połączenia estrowe z kwasami tłuszczowymi) w oleju sojowym są stabilne i bliskie swemu naturalnemu środowisku.
Ekstrakt z pręcików szafranu standaryzowany na zawartość 2% krocyny oraz 2% safranalu – szafran (krokus uprawny) jest znany jako cenna roślina i przyprawa od wielu tysięcy lat. Za aktywne składniki szafranu uważa się olejki eteryczne oraz glikozydy: krocetynę i krocynę odpowiadające za zółto-pomarańczowy kolor, pikrokrocynę dającą smak i safranal odpowiedzialny za zapach. Za cenne właściwości szafranu odpowiadają głównie krocetyna, krocyna oraz safranal.
Składniki: organiczny olej z nasion pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens) standaryzowany na zawartość kwasu α-linolenowego powyżej 60%, ekstrakt z soku z owoców aceroli (Malpighia glabra) 12-15:1 standaryzowany na zawartość witaminy C, mikronizowane kryształki luteiny i zeaksantyny wyekstrahowane z aksamitki wzniesionej (Tagetes erecta) zawieszone w oleju szafranowym pozyskanym z owoców krokosza barwieńskiego (Carthamus tinctorius), ekstrakt z aplanspor zielonych mikroalg Haematococcus pluvialis standaryzowany na zawartość astaksantyny, mieszanka karotenoidów wyekstrahowanych z owoców pomidorów (Solanum lycopersicum) w tym mikrokapsułkowany naturalny likopen, sole cynku organicznego (cytrynian cynku), ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego (Schisandra chinensis) 3:1 standaryzowany na zawartość 5% schizandryny, ekstrakt z pestek winogron (Vitis vinifera) 120:1 standaryzowany na zawartość 95% proantocyjanidyn (w tym 92% polifenole), ekstrakt z borówki czernicy (Vaccinium myrtillus) standaryzowany na zawartość 25% antocyjanin, ekstrakt owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) 4:1 standaryzowany na zawartość 30% polifenoli, ekstrakt z liści czarnej porzeczki (Ribes nigrum) standaryzowany na zawartość 1% rutyny, ekstrakt z owoców aronii (Aronia melanocarpa) standaryzowany na zawartość 40% polifenoli (katechiny), skoncetrowana mieszanina karotenoidów wyekstrahowanych z kwiatów aksamitki wysokiej (Tagetes erecta) zawieszona w oleju sojowym pozyskanym z ziaren soi zwyczajnej (Glycine max Merr) w tym zeaksantyna, ekstrakt z pręcików szafranu (Crocus sativus) 2-4:1 standaryzowany na zawartość 2% krocyny oraz 2% safranalu. Składnik otoczki: żelatyna ze skór ryb morskich - kapsułka zewnętrzna, organiczna pochodna celulozy (HPMC) - kapsułka wewnętrzna. Substancja przeciwzbrylająca: krzemionka.
Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie. Nie przekraczać zalecanej maksymalnej porcji dziennej. Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób odżywania i zdrowy tryb życia są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dbaj o środowisko razem z DUOLIFE i segreguj odpady!