Współczesny świat boryka się z licznymi problemami zdrowotnymi, które dosięgają coraz większej części społeczeństwa niezależnie od wieku i trybu życia. Zgodnie z informacjami podawanymi przez Światową Organizację Zdrowia WHO z pozoru błahy problem, jakim jest utrzymanie odpowiedniej wagi w rzeczywistości osiągnął już skalę epidemii na całym świecie. Szacuje się, że ponad 1,4 mld ludzi na świecie żyje z nadwagą bądź z otyłością. Liczba osób z nadwagą stale się powiększa i dotyczy to wszystkich grup wiekowych. Dowody sugerują, ze występowanie nadwagi i otyłości wrasta dramatycznie na całym świecie i że problem ten dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Razem z informacjami dostarczonymi przez poszczególne państwa dane te pokazują, że występowanie otyłości w krajach europejskich wzrosło o około 10-40% w ciągu ostatnich dziesięciu lat i wynosi 10-20% w populacji mężczyzn i 10-25% w populacji kobiet. Najbardziej alarmujący wzrost został dostrzeżony w Wielkiej Brytanii, gdzie prawie 2/3 dorosłych mężczyzn i ponad połowa dorosłych kobiet mają nadwagę lub otyłość. W populacji chłopców w Anglii, między 1995 r a 2002 r częstość występowania otyłości dwukrotnie wzrosła, od 2,9% populacji do 5,7%, a u dziewcząt od 4,9 do 7,8%. Zatem już jeden na pięciu chłopców i jedna na cztery dziewczęta ma nadwagę lub otyłość. Wśród młodych mężczyzn w wieku 16-24 lat otyłość wzrosła od 5,7% do 9,3%, a wśród młodych kobiet wzrosła od 7,7% do 11,6%. (Międzynarodowe dane Zespołu Roboczego ds. Otyłości – www.iotf.org).
Sama nadwaga to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie. Staje się ona typową cechą w populacjach, gdzie nie ma problemów z brakiem żywności i dominuje styl życia pozbawiony aktywności fizycznej. Powodem nadwagi najczęściej jest przyjmowanie większej ilości kalorii (przez odżywianie) niż jest wydatkowanych przez organizm (przez ćwiczenia lub codzienne życie). Nie są to jednak jedyne jej przyczyny. Na występowanie otyłości i nadwagi wpływa wiele czynników, w tym uwarunkowania dziedziczne, czynniki środowiskowe i behawioralne, starzenie się, ciąże. Jest oczywiste, że otyłość nie zawsze jest skutkiem nadmiernego pobłażania sobie w spożywaniu smacznej żywności lub braku aktywności fizycznej. Czynniki biologiczne (hormony, genetyka), stres, leki i starzenie się również mają znaczenie. Stopień ryzyka zależy od względnej ilości dodatkowej masy ciała, lokalizacji tłuszczu, ilości wzrostu masy ciała podczas dorosłego życia i poziomu aktywności fizycznej. Większość tych problemów może ulec poprawie przy stosunkowo skromnej utracie wagi (10 do 15%), szczególnie jeśli aktywność fizyczna jest również zwiększana.
Zatrważający jest fakt, że obecnie już co drugi Polak waży więcej, niż powinien. To efekt złych nawyków żywieniowych i siedzącego trybu życia, ale także - jak udowodnili naukowcy - działania genu, który jest odpowiedzialny za powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Komórki tłuszczowe, czyli adipocyty, to magazyn niewykorzystanej przez organizm energii. Tyją więc głównie ci, którzy jedzą więcej, niż spalają.
Długotrwała nadwaga może się przyczynić do rozwoju wielu schorzeń chociażby takich jak: choroby serca, cukrzyca, nadciśnienie, hemoroidy, stłuszczenie wątroby czy żylaki kończyn. Dodatkowo osoby borykające się z nadwagą niejednokrotnie są ofiarami dyskryminacji społecznej, co obciąża ich zdrowie psychiczne.
Utrzymanie wagi na optymalnym poziomie nie jest zadaniem łatwym, jednak już od tysięcy lat znane są rośliny, które umożliwiają zachowanie odpowiedniej sylwetki. Do takich należą między innymi owoce Garcinia camobogia, które sprawiają, że wątroba jest w stanie zmagazynować więcej energii, w konsekwencji czego odczuwamy mniejsze łaknienie, a posiłki stają się bardziej sycące. Kolejną cenną dla jagody Acai, dzięki dużej ilości błonnika, przyspieszają przemianę materii oraz proces trawienia i regulują poziom cholesterolu. Nieoceniony jest także bogaty w błonnik pokarmowy ekstrakt z owoców Goji, który w odpowiedni sposób reguluje układ trawienny oraz poprawia jego funkcjonowanie. Także cieszący się dużą popularnością młody jęczmień wykazuje działanie wspomagające utrzymanie odpowiedniej wagi - zawiera żywe enzymy trawienne,które poprawiają pracę układu pokarmowego, usprawniają przemianę materii oraz oczyszczają organizm z toksyn. Niezastąpiona jest również zielona kawa, która redukuje łaknienie, a dzięki zawartości kofeiny i kwasu chlorogenowego przyspiesza spalanie tłuszczu. Z kolei kwas chlorogenowy skutecznie zapobiega nadmiernemu przyrostowi masy i magazynowaniu tłuszczu, poprzez zwiększania jego metabolizmu w wątrobie.
Połączenie takich składników w odpowiednich proporcjach pozwoli cieszyć się doskonałym samopoczuciem oraz piękną sylwetką bez obciążania organizmu lekami farmakologicznymi. Naturalne składniki suplementu diety BioSlimer pobudzają procesy metaboliczne, sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej oraz regulacji gospodarki wodnej organizmu. Ponadto pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu oraz wspomaga procesy trawienne. BioSlimer® - uzupełnia dietę w naturalne składniki wspomagające utrzymanie odpowiedniej wagi. Dzięki takiej pomocy nasz organizm będzie w stanie radzić sobie z nadmiarem tłuszczu, który z czasem może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie.