


Flaxseed Oil 1000mg 200kaps żel - suplement diety

Opis
Olej z Siemienia Lnianego jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, 6 oraz 9.
Kwasy te mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wspomagają prace serca, pomagają obniżyć cholesterol,
korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz pomagają utrzymać zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Firma Swanson stworzyła idealne proporcje kwasów omega 3 do omega 9 gdzie stosunek wynosi 4:1.
Olej z siemienia lnianego jest wykonany z ekologicznych oraz wolnych od GMO produktów i wytwarzany na zimno aby uzyskać najwyższej jakości produkt.
Olej z siemienia lnianego jest doskonałym źródłem bioaktywnych fitoestrogenów zwanymi lignanami roślinnymi,
które potrafią skutecznie naśladować i zastępować ludzkie hormony oraz hamować ich nadmierną aktywność w organizmie.
Lignany roślinne są jednocześnie silnymi antyutleniaczami pozwalającymi zachować młodość na dłużej.
Wartość odżywcza | 1 kapsułka | 2 kapsułki | 3 kapsułki |
Kalorie Tłuszcz ogółem |
10kcal 42kJ |
20kcal 84kJ |
30kcal 126kJ |
Olej z siemienia lnianego (profil tłuszczowy) • Omega 3 - ALA (kwas alfa linolenowy) • Omega 6 - kwas linolowy • Omega 9 - kwas oleinowy |
1g 400mg-600mg 120mg-180mg 120mg-180mg |
2g
240mg-360mg |
3g
360mg-540mg |
SKŁADNIKI: Olej z siemienia lnianego, otoczka kapsułki:
żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda oczyszczona.
SPOSÓB UŻYCIA: Jedna kapsułka 2-3 razy dziennie.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety.
PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
Nie zawiera rozpuszczalnika
Produkt z Kanady.
OmegaTru® jest znakiem zastrzeżonym przez Swanson Health Products.
Dane techniczne
1 kapsułka | 1000mg |
Ilość kapsułek | 200 kapsułek żelowych |
Kwas alfa-linolenowy (ALA) który wchodzi w skład omega-3 jest związkiem syntetyzowanym wyłącznie przez rośliny i musi być dostarczany do organizmu człowieka z pożywieniem. ALA jest przede wszystkim substratem do produkcji kwasu EPA i DHA (długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3) co oznacza, że spożyty z dietą ALA ulega przemianie do EPA i DHA (przede wszystkim do EPA).
Kwas ALA „pilnuje" poziomu kwasów omega 6 (których nadmiar, przy niedoborze omega-3, może działać negatywnie na organizm) ponieważ jego obecność w diecie sprzyja intensywniejszym przemianom kwasów omega-3 z jednoczesnym zahamowaniem syntezy kwasów z rodziny omega-6.
Kwas alfa-linolenowy obniża poziom insuliny i poprawia wrażliwość insulinową, działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, przyczynia się do obniżenia ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem, może chronić przed miażdżycą, działać przeciwzapalnie i obniżać stężenie frakcji LDL cholesterolu
(czyli „złego" cholesterolu) oraz triglicerydów we krwi a zwiększać stężenie frakcji HDL (czyli „dobrego" cholesterolu).
Niektóre z badań sugerują, że ALA może przyczyniać się do zmniejszenia bólu stawów oraz sztywności stawów, w związku z czym może poprawiać mobilność stawów.
Kwas alfa-linolenowy może również pomóc w leczeniu chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów, poprawiać funkcje płuc u chorych na astmę oraz może działać korzystnie w przypadku depresji.
Kwas linolowy zaliczany jest do egzogennych kwasów tłuszczowych (musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem), w organizmie ulega metabolizmowi do szeregu produktów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania przemiany materii.
Kwas linolowy zmniejsza stężenie frakcji LDL cholesterolu (czyli „złego" cholesterolu) i stężenie triglicerydów we krwi, hamuje agregację płytek krwi i obniża ciśnienie krwi.
Jest niezbędny dla właściwego wzrostu organizmu, odgrywa istotną rolę w prawidłowej czynności nerek i wątroby, w procesach pigmentacji skóry, gojenia ran oraz w zapobieganiu zakażeniom.
Kwas oleinowy jest głównym przedstawicielem z grupy omega 9. Kwas oleinowy jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym zatem może pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone.
Kwas oleinowy zmniejsza ryzyko utlenienia cholesterolu we frakcji LDL (czyli „złego" cholesterolu), związku z tym zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych a także obniża stężenie tej frakcji oraz jednocześnie podwyższa stężenie frakcji HDL (czyli „dobrego" cholesterolu).
Kwas oleinowy działa także antyoksydacyjnie (neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników) oraz wpływa na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego.