OstroVit Guma Ksantanowa 200 g naturalny
Opis
OstroVit Guma Ksantanowa 200 g
OstroVit Guma Ksantanowa to wysokiej jakości produkt, który stanowi źródło gumy ksantanowej. To wegański preparat o prostym składzie, dostępny w wygodnej w użyciu formie proszku. To substancja zagęszczająca żywność, która może stanowić ciekawy dodatek do diety.
- Bogate źródło błonnika - w 100 g gumy ksantanowej można znaleźć 80 g błonnika pokarmowego.
- Prosty skład - produkt zawiera wyłącznie substancję zagęszczającą, jaką jest guma ksantanowa, bez zbędnych dodatków.
- Odpowiedni dla wegetarian i wegan - produkt nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.
- Wydajność - jedno opakowanie produktu zawiera 200 g preparatu.
- Wygodna forma - produkt dostępny w postaci proszku zapewnia bezproblemową podaż składnika.
OstroVit Guma Ksantanowa - wartościowe źródło substancji zagęszczającej
Guma ksantanowa - substancja należąca do grupy polisacharydów, naturalny związek pochodzenia mikrobiologicznego, który stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego. Guma ksantanowa, niekiedy nazywana także ksantanem, powstaje podczas fermentacji cukrów dzięki obecności bakterii należących do gatunku Xanthomonas campestris, które naturalnie występują na liściach warzyw kapustnych. Gumę ksantanową tworzy glukoza, mannoza oraz kwas glukuronowy. To dobrze rozpuszczalny w wodzie związek, który jest wykorzystywany jako substancja zagęszczająca w żywności, m.in. w owsiankach, syropach, lodach wysokobiałkowych, sosach, koktajlach czy wypiekach, a także jako istotny składnik podczas produkcji wyrobów bezglutenowych. Guma ksantanowa stosowana jest jako dodatek do żywności określany skrótem E415.
Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Należy zacząć od mniejszych ilości. Guma ksantanowa w nadmiarze może powodować problemy żołądkowo-jelitowe.
Przechowywać w temperaturze 15-25°C, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Składniki
Substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, jaja, skorupiaki, ryby.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | Na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 732 kJ / 175 kcal |
Tłuszcz: | 0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany: | 1.6 g |
- w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 80 g |
Białko | 3.9 g |
Sól | 3.5 g |