Spirulina Pacifica® hawajska w proszku (270 g) - suplementy diety
Opis
Spirulina Pacifica® hawajska w proszku (270 g) - suplementy diety
Komunikat prasowy dotyczący dostępności produktu - SPIRULINA PACIFICA - wydany przez producenta Cyanotech Co. Hawaje
Firma Cyanotech Corporation zajmuje się produkcją suplementów diety z alg, których hodowla znajduje się w Kailua-Kona na Hawajach.
Uprawa naszych alg jest unikalna co wynika z faktu, że całoroczna hodowla odbywa się w otwartych basenach, gdzie warunki są zbliżone do naturalnego rolnictwa oraz wymaga sprzyjających warunków atmosferycznych. W naszym przypadku warunki te oznaczają odpowiednie naświetlenie, wysokie temperatury i niskie opady sprzyjające optymalnej produkcji. Równie istotne jest środowisko naturalne, bogate w składniki odżywcze. Wymaga ono odpowiedniej kontroli, aby zachować równowagę składników odżywczych wspierających wzrost i plony Spiruliny. Większa zmienność czynników środowiskowych częściej występuje w czasie naszego sezonu zimowego.
W zeszłym roku miały miejsce różne, nieoczekiwane wydarzenia, które negatywnie wpłynęły na naszą produkcję Spiruliny. Po pierwsze, wyłączono kilka pomp słodkiej wody Hrabstwa Hawaii w wyniku czego nałożono ograniczenia w dostawie słodkiej wody. Firma Cyanotech podjęła działania mające na celu ograniczenie zużycia wody, z których kilka miało negatywny wpływ na wzrost Spiruliny.
Co więcej, w czasie ostatnich miesięcy zimowych negatywny wpływ na produkcję Spiruliny miały następujące czynniki: niezwykle wysokie opady, niskie temperatury i znaczne ograniczenie światła słonecznego. W odpowiedzi na powyższe problemy związane z produkcją podjęliśmy działania mające na celu odtworzenie hodowli Spiruliny, co pozwoli poprawić poziom składników odżywczych i ustabilizuje proces produkcji. Proces odnowienia hodowli powinien zostać ukończony w połowie maja. Do tego czasu zbiory Spiruliny będą niemożliwe. Z tego powodu produkcja Spiruliny oraz jej sprzedaż luzem jak i wyrobów gotowych jest i będzie ograniczona, a koszty produkcyjne wzrosły i wzrosną w czwartym kwartale roku podatkowego 2018 oraz w pierwszym kwartale roku podatkowego 2019.
Czynniki ryzyka związane z procesami uprawy, jak również inne czynniki ryzyka, są szczegółowo omówione w oświadczeniach Forward Looking Statements and Overview sections of Management’s Discussion and Analysis w formularzu 10-Q za trzy kwartały kończące się 31 grudnia 2017 r.; oraz w punkcie 1A w formularzu 10-K za rok kończący się 31 marca 2017r.
UWAGA! Oryginalna Spirulina Pacifica prawdopodobnie będzie dostępna w sprzedaży we wrześniu 2018r.
Składniki: algi (Arthrospira platensis).
Porcja dzienna: 3g (1 łyżeczka) Opakowanie zawiera: 270 g |
|||
Wartość odżywcza |
|||
|
Porcja dzienna 3g (1 łyżeczka) |
100 g |
%RWS* w porcji dziennej |
Wartość energetyczna |
42 kj/10 kcal |
1394 kj/ 333 kcal |
- |
Tłuszcz W tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
0,0 g 0,0 g 0,0 g |
0 g 0 g 0 g |
- - - |
Węglowodany W tym: - cukry |
0,6 g 0,0 g 0,0 g |
20 g 0,0 g 0,0 g |
- - - |
Białko |
2,0 g |
67 g |
- |
Sól |
0,0 g |
0 g |
- |
Witamina A (jako beta karoten) |
3 030,0 mcg |
101 000 mcg |
379 % |
Witamina K |
75,0 mcg |
2 500 mcg |
100 % |
Witamina B12 |
9,0 mcg |
300 mcg |
360 % |
Żelazo |
7,0 mg |
233 mg |
50 % |
Chrom |
50,0 mcg |
1 667 mcg |
125 % |
Molibden |
12,0 mcg |
400 mcg |
24 % |
Mangan |
0,4 mg |
13 mg |
20 % |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Skład SPIRULINY to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów i beta karotenu. Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, c-fikocyjanina, dysmutaza nadtlenkowa (S.O.D), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B - to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze.
Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś. Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.
Spirulina wspiera system immunologiczny oraz pomaga kontrolować wagę.
- 100% wegetariańska, 100% wegańska, Non-GMO
- Nie zawiera glutenu, laktozy, soi, pestycydów, herbicydów, rozpuszczalników
- w całości naturalna
CYANOTECH CORPORATION - LIDER W PRODUKCJI SPIRULINY NA ŚWIECIE
W 2004 roku właściciele największych w Stanach Zjednoczonych i na świecie hodowli Spiruliny: Cyanotech Corporation Hawaje i Earthrise Farms z Kalifiorni, przedstawili rządowi USA opracowanie w formie petycji, z którego wynika, że prowadzone przez nich hodowle są najbezpieczniejsze a produkty najwyższej jakości spośród wszystkich innych hodowli na świecie.
Rząd USA uznał jakość i czystość przedstawionego produktu - Spiruliny, dając mu najwyższe oceny. Jeżeli wiec kupujesz Spirulinę hodowaną poza granicami USA – nigdy nie będziesz pewien jej jakości.
UWAGA: na rynku polskim większość spiruliny pochodzi z Chin, jej cena jest bardzo niska a jakość wątpliwa. Wybór należy do Ciebie!!!
Warunki produkcji
- Kailua Kona na Hawajach ma najlepsze na świecie warunki klimatyczno-środowiskowe do produkcji spiruliny,
- upalne słońce operujące cały rok (im więcej słońca tym większa zawartość karotenoidów w spirulinie),
- nieskazitelnie czysta woda z gruntowych źródeł deszczowego lasu wypełniająca baseny hodowlane,
- oceaniczna woda pobierana z głębokości sześciuset metrów do odżywiania spiruliny (ponad 90 pierwiastków śladowych, mikro i makro elementów w tym mieszanka wapnia i magnezu),
- baseny hodowlane położone są w bardzo bliskim sąsiedztwie oceanu (galeria),
- bliskość czynnego wulkanu, którego środowisko dostarcza naturalnej sody,
- oczyszczona soda używana jest do alkalizowania wody w basenach hodowlanych,
- Cyanotech Corporation to pierwszy i najstarszy producent Spiruliny Platensis na świecie, z olbrzymim doświadczeniem hodowlanym i stałą współpracą z wieloma placówkami naukowymi w USA i Japonii,
- dwadzieścia lat produkcji zaowocowało udoskonaleniem zwykłej odmiany spiruliny platensis, czyniąc ją najbogatszą w składniki lecznicze w porównaniu do spiruliny z innych światowych hodowli,
- do hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych - pestycydów, herbicydów,
- opatentowany proces suszenia i tabletkowania bez żadnych strat składników odżywczych (proces odbywa się w niskich temperaturach i braku dostępu tlenu),
- rodzaj opakowania produktu końcowego zabezpiecza spirulinę przed utlenianiem zarówno w trakcie transportu do odbiorców na całym świecie jak i później w sprzedaży detalicznej,
- szczegółowa kontrola jakości na każdym etapie produkcji (ponad 15 testów),
- hawajska spirulina Pacifica posiada wszystkie możliwe międzynarodowe certyfikaty jakościowe (m.in. ISO9002 i certyfikat koszerności) oraz certyfikaty bezpieczeństwa stosowania jakie są dostępne na świecie,
- produkt końcowy badany jest przez niezależne laboratoria w celu potwierdzenia jakości i bezpieczeństwa spożycia.
Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę "cyanobacterii". W niektórych warunkach hodowlanych cyanobacterie jako produkt uboczny metabolizmu wytwarzają niebezpieczne toksyny, które następnie umiejscawiają się w strukturach komórkowych tych alg.
Poziom toksyn może być zależny od natężenia promieniowania słonecznego, głębokości zbiorników hodowlanych sztucznych bądź naturalnych, składu mineralnego wody i zmian środowiskowych, nie dających się przewidzieć. Zażywanie preparatów z zakażonymi algami może doprowadzić do poważnych zmian w organizmie a w szczególności w wątrobie. Wykrywalność toksyn jest skomplikowana i wymaga szczegółowych badań.
Cyanotech Corporation - producent Spiruliny Pacifica wraz z kilkoma wiodącymi producentami spiruliny i chlorelli założyli konsorcjum "Phytotoxin Research Project", na zlecenie którego opracowano metodę wykrywania microcyst w niebiesko-zielonych algach. Metodę wykrywalności opracowano w Wright State University.
Kupując produkty Cyanotech Corporation klient ma stuprocentową pewność, że otrzymuje produkt najwyższej jakości i całkowicie bezpieczny.
„SPIRULINA PACIFICA” jest nazwą zastrzeżoną przez producenta Cyanotech Corporation.
Sposób użycia: 3 g dziennie (1 łyżeczka do herbaty)
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Uwagi: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik preparatu.
Należy prowadzić zdrowy tryb życia i różnorodnie się odżywiać.
Preparatu nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia.
Producent: Cyanotech Co. Hawaje, USA